Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean agus fear ann uair amháin agus bhí dhá mac déag de teaglach acú. I gcomhnuidhe bíodh an bean ag rádh gur maith léithe ingean a beith acú.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    máthair. D’aontaigh siad agus d’iarr siad ar an phrionnsa teacht isteach ‘un toighe. Socruigheadh lá an phósta agus posadh an dís agus bhí bainéis ann a mhair [bliadhain] sé lá.
    Mhair siad go sona sásta ar feadh fada go leór agus sa deireadh chuir Dia leanbh chuca. Lá amháin bhí máthair an phrionnsa thuas i seomra ins an staighre agus an leabh aicí. D’fhoscail sí an fhuinneóg agus chaith sí amach an leanbh.
    Ní luaithe a chaith sí amach an leanbh na tháinig toirt cosamhail le madadh ruadh agus thuh léithe an leanbh. An oidhche sin nuair a bhí an cailín ina luighe tháinic an madadh ruadh fhad léithe agus d’innis dithe go rabh an leanbh aicí-se, agus dubhairt sí léithe go gcaithfeadh sí dá culaith déag a deanamh dó gach duine do na dearbrathacha agus iad a bheith deánta aicí roimhe bliahdain.
    Bhí an-fhearg ar an bhainrioghain agus ar an phrionnsa nó d’innis an bhainriogain dó gurbh í
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers