Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá leic ar Oileán na Cruite, a dtugtar leac Phroinnsis uirthí. Bhí Mainistir ag órd Naomh Phroinnsis ar an Oilean san t-sean am. Tá fothracha sean Teampoill ar oileán fosta, agus roilig a bhfuilter ag udhlacadh dhaoine an go fóill.
    San t-sean Roilig tá cloch tumba a bhfuil sgríbhinn uirthí nach féidir a dheánamh amach.
    Deir cuid de na sean daoine go bhfuil an cloch sin ós cionn naoi gcead bhliadhain annsin.
    Tá tobar beannuighte i ghCalthéim, baile Fearainn ata comhgarach do At na Gcoire ar an taoibh shair thuaid dé’n Pároiste. Tobar dubhthaigh atá air an tobar seo. Lá Fhéile Muire bíonn Turas ag an tobar seo. Is é naomh Dubhthaigh Patrún na Pároiste.
    Tá tobar beannuighthe, i Rann Uí Thuathail, baile beag fearainn in aice le Mullach Dubh. Níl turas ar bith ag baint leis an tobar seo, ach deartear go bhfuil leach ar íochthar an tobair agus bhfuil sgríbhinn uirthí. Tá tobar bheannuighthe eile in ath na Gcoire, ach na fios os na daoine go rabh turas ag baint leis. Tobar Dubhthaigh atá air an tobair seo fosta.
    Seo thuas ‘a bhfuil de toibreacha is na Rosaibh. Doiminic óg as Rann Uí Thuathaib a thug an tuairisc seo.
    Eibhlin Ní Chomhghaill
    Seascann an Róin, Co. Dhún na nGall