Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an t-uisce faithní acht duine an turas a dhéanamh. Cuid a deir nach bhfuil urnaighthe speisialta le rádh, acht cluinim uad chailín beag ar an sgoil agam annseo dar b'ainm dí Anna Ní Fhuaruisce gur innis aintín a mháthara Bríghid Ní Fhuaruisce as Cill Ulta sí gur cúig paidreacha agus cúig abha Maria a bhí le rádh agus do lámha a thomadh trí h-uaire ins an uisce. Fuair Bríghis bás anuraidh i gcionn a ceithre sgór bliain. Sé an dóigh a ndeántar an turas, cuairt a thabhairt ar an tobar trí luan indiaidh a cheile la h-éirge gréine. Paidreacha a rádh agus na faithní a nighe as an uisce. Ina dhiaidh sin bréid de do chuid éadaigh a fhágail ar géag de'n tor atá os cionn an tobair.
    Lorg chruinn i gcloich atá ins an tobar seo agus rud iongantach i n-a thaoibh nach bhfuil silteán ar bith a teacht isteach ann agus go bhfuil uisce
      1. cleachtas an leighis