Scoil: Dún Fhionnachaidh (2) (uimhir rolla 9002)

Dún Fionnachaidh, Co. Dhún na nGall
Éamonn Ó Canainn

1. Tóchmhair Eibhlín
    Ar árdan i mBaíle Fothar tá fothracha sean Chaislean. " Caislean an Riabaigh ( Ray Castle) a bheirtear air. Foirgneamh todorach nó iar tudarach í agus agus ó planntáladh Uladh is annseo a chómhnaidhe tighearnaí talmhan na bhfhritheacha sin. Is lia tioránaidhe ón phlandáil anall a shealbhaigh an Caisleán seo idir na Riabhaigh agus na Samsans ach níl droch cháil aon duine aca cómh leathan le drochcháil Mhaolmhuire. Is iomdha bean a dfhág sé ag géarghoil ós cionn a céile agus a clann mac; is iomdha clann a chuir sé as seilbh agus iad sin nár chuir se as seilbh d'fháist[?]. sé a mbeatha arta lé ciósanna. Bhí dearg gráin ag na Gaedhil air agus an dubh eagla ortha roimhe. agus is cosúil gur táire leisean na Gaedhil no aon fheithid da shuraighe.
    Seán Ó Roibinsin