Scoil: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Phaidín

1. Sgéal.
    Aon lá amhain do chuaidh Seán Mór amach ag iasgracht. Rainnt sé ar iasg. Nuair a tháinig sé isteach cheangail sé ab bád ar an dtráigh le sugán. Do bhí tarbh ar an tráigh agus tháinig sé anall fhad leis an bhád. Do bhí ocras ar an tarbh agus d’ith sé an sugán.
    Annsin chrom sé ar an mála préataí do ithe a bhí insan bháid. Nuair bhí sé ag ithe tháinig an taoide isteach agus scubh sé an bád amach leis. Nuair a thog an tarbh a cheann bhí sé amuigh i lár na fairrge. Thoisigh an tarbh ag sgrannuigh agus bhris sé an bád agus bágha é. Do bhéadh le Tagh Bán an tarbh. Annsin chuaidh Tagh Bán agus Seán Mór ag an dlighe. Ní rabh fhios ag an breitheamh cia aca an bád no an tarbh a ba chionntach agus do reidhteachsé an sgéal.
    Gaeilge
  2. There was once a king and he got married. One Hallow Eve night they were out on the floor dancing. There came a gust of wind and the little fairies took the woman away with them. The fairies put whiskey into her ears so that