Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cheann atá i nGleann Eois, agus ceann tuighe atá ar an cheann atá i Mhúirín, ar an t-Seánach, agus i mBaile an t-Sionnach, agus ar an cheann atá in Ros na Cille agus i gCarn. Doras dron-uilleógach atá i ngach ceann aca. Teallach amháín atá in gach cheardchain aca. Tá na builg deanta as adhmuid agus as canbhas. Is 'san tír seo a rinneadh iad. Bíonn inneoin, casúr, gean, nipper, pinsear, órd ag gabha, agus tá cuid mhór iarainn aige.
    Cuireann na gaibhne cruitheacht fé chapaill, agus fé asail, ach ní gcuireann siad cruitheacha fé bhuaibh.
    Ní dheineann na gaibhne airm oibre, ach ghnidheann siad uirlisí feirme. Crochann siad speáltaí, ghnidheann siad pinnaí do chliathacha, cuireann siad cosa i sluais-
    Cáitlín Ní Shiadhail
    Rapa, Co. Dhún na nGall