Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

Ar an leathanach seo

1. Thart timcheall Lothra bhí gnás iongantach imeasg na sean-daoine. Cuir i gcás go raibh gráin ag duine áirithe ar dhuine eile agus go mba mhaith leis díoghaltas a bhaint as, seo a ghníodh sé.
    Ghlaoidheach sé ar dheichneabhar ban agus chuireadh sé iachall ortha a dhul síos ar a nglúnaibh taogh istigh d'en fhuinneoig dob' aoirde sa teach. Bhíodh ortha fanamhaint mar sin ar feadh na hoidhche agus coinneal ar lasagh i láimh gach duine aca. Bhíodh triúr eile annsin ar a nglúnaibh taobh istigh de'n doras, agus coinneal ar lasadh i láimh gach duine aca-san freisin. Chaithidís an oidhche mar sin - sórt bigille ar siubhal aca (Leagan eile ar an bhfocal (vigilia no Vigil), go breacadh an lae. Tamall in a dhiaidh sin gheobhfadh an duine go raibh gráin aca air bás