Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

slaitín draoidheachta agus cailín áluinn a dhéanamh dhi féin.
    Bhuail sí cnocán a bhí taobh amuigh de'n teach agus rinne sí each caol dubh de. Bhí an sagart ag craitheamh an uisge coisrigthe nuair a chuaidh sí isteach. Ní dheachaidh sí isteach thar ghiall an dorais. An fhaid is a bhí sí istigh níor stop gach a raibh istigh acht ag breathnughadh uirri. D'imthigh sí amach ag an Soiscéal deireannach agus shíl mac an ríogh í do leanamhaint go bhfeiceadh sé cá ngabhfadh sí acht bhí sí imthighthe as a radharc ar iompughadh do bhoise. Nuair a chuaidh muinntir an tighe abhaile bhíodar ag innseacht do Sgreamhach faoi an mnaoi áluinn a bhí ins an teach-pobail, acht bhí Sgreamach in a crot féin arís agus an cnocán in a áit féin agus an slaitín draoidheachta in a h-áit féin ós cíonn an dorais.
    An chéad Domhnach eile ní dheachaidh mac an riogh thar dhoras an Tighe-phobail agus tháinig Sgreamhach isteach an t-ám céadhna an Domhnach seo; nuair a bhí an sagart ag craitheamh an uisge coisrigthe agus bhí mac an riogh ag faireadh uirri nó
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máire Ní Raghallaigh