Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arsan bhean, 'is goire cabhair Dé ná an dorus". Gearrfad an leathar seo 'na gcóir, déarfaidimis na paidreacha is raghaimíd a chodhladh arsa an greasaidhe. Dhéineadar amhlaidh, nuair déirigheadar ar maidin bhí ionghnadh a gcroidhe ortha mar bhí péire bróga bréagh nuadh ar an mbord. Bhíodar deanta go deas agus dubhairt an gréasuidhe "Dar mo chóinsias, níl aon chaibléir a dhéín iad seo. Níor bhfada go dtáinig cuistiméir isteach, chonnaic sé na bróga, thaithn siad leis agus cheannuigh sé iad. Cheannuigh an gréisuidhe leathar le h-aghaidh dhá phéire bróg, gearr sé í bhfuirm is í gcóir é, agus chuaidh sé í chodhladh. Maidin lá ar na amáireach nuair a déirigh sé bhí dá péire bróg ar an mbord, bhíodar déanta nios slactmhaire nó an peire an lae roimhe sin. Lean an sgéal mar sin ar feadh ab'fhad dfághadh an gréasuidhe leathar ar an mbord agus nuair d'éirigheadh sé ar maidin geibheadh sé bróga déanta í na ionad. Bhí cáil mór ar an ngréasuidhe faoí fheabhas déanta a cuid bróga. Dubhairt bean an gréasuidhe lá go mba ceart buidheachas a ghlacadh le lucht déanta a cuidh bróga pé ce hiad féin. Lasadar solus agus dfanadar na suighe an oidhche sin. Nuair a bhuail sé a dó dhéug a clog buail beirt sidheóg isteach, suas leo ar an mbord agus chromadar
    Síghle Ní Coileáin
    Lisín an Bhealaigh, Co. na Gaillimhe