Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Oidhche Bealtaine. Deireann siad go gconghbhuigheann sé seo na beidhthigh sábhailte i rith na bliadhna.
    Ní maith leis na daoine an leamhnacht a leigeant tar teorann an bhaile gan braonín beag uisge a chur trid.Mar gheall ar sin cuireann siad oiread na fríde d'uisge frid nuair a bhíos sé ag dul thar teórann an bhaile.
    Tá sé ráidte má theogheann an t-im lé tuille nach féidir é fhaghail ar ais. Mar gheall ar sin má bhíonn bean ag tabhairt an cuinneóg go dtí an abhann ní fágann sí lorg bainne air sul a bhfagann sí an teach. Faod choinn bhí beirt mna ag nigheachain a cuinneoighe thíos ins an abhann. Bhí beann amhain acu ar bhruach an bhann agus bhí an duine eile thíos
    Mícheál Breathnach
    Gort na gCruach, Co. na Gaillimhe