Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gach raibh diobh. Ní mar sin a chur an Rí iad acht chuir sé Árdán agus Ainnle le taobh a chéile agus chuir sí Déirdre agus Naoise ar gach taobh doibh. Lá amhain d'fhás crann beag as an uaigh aníos as an áit a raibh Déirdre curtha agus chuaidh sé anonn treasna go ndeacha sé an áit a raibh Naoise curtha. Tháinig an Rí ag vreathnughadh ar an uaigh agus chonnaic sé an crann beag fásta agus ghearr sé é agus chaith sé uaidh é. Lá ar na bháireach bhí crann níos mó fásta eatorra acht gearr an Rí aríst é agus chaith sé uaidh é. Nuair a tháinig sé ann an triomhadh uair bhí sé fásta ina choill mhór agus ní fhéadfá breathnúgh uirthí bhí sí chomh mór sin agus is ann a ghlaodhann an chuach an chéad uair a thagann sí go h-Éirinn.
    Seósamh Seóige
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)