School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    beag dubh. Lean sé an gadhar nó gur tháinig sé chuig gáirdín ubhal agus chuaidh an gadhar isteach i dteach. Chuaidh an fear isteach in a dhiaidh agus chonnaic sé claidheamh crochta ar an mballa ann agus triúr fathach ag cainnt san seómra. Chuaidh sé i bhfolach istigh san teach agus tháinig an triúr fathach aniar as an seómra agus chuadar amach. Nuair a bhíodar tamall amuigh dubhairt an caiptín le duine aca a dhul isteach agus an chlaidheamh a bhí ar an mballa a thabhairt leis. Thug an fear a bhí i bhfolach leis an chlaidheamh agus nuair a tháinig an fathach isteach mharbhuigh sé é. Tháinig an dara duine isteach agus mharbhuigh sé é freisin. Nuair a tháinig an caiptín isteach bhain sé an cloigeann dhe. D'fhan an tríomhadh fathach amuigh go ceann tamaill agus nuair a tháinig sé isteach mharbhuigh
    Gráinne Ní Ghógáin
    Seán Breathnach