Scoil: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do chuaidh an taidhbhse síos arís agus thug sé aníos tuagh airgid. "An é sin do thuagh" ar seisean leis an siúinéar. "Ó ní hé" arsan siúinéar arís "sin tuagh airgid iseadh é sin."
    Chuaidh an taidhbhse sios an tríomhadh uair agus thug sé leis aníos an tuagh ceart, an tuagh iarrainn a thuit síos sar abhainn "An é sin é" ar seisean "Ó is é go direach a dhuine uasail" ars an siúinéar. Seo duit an dá cheann eile freisin mar is duine fior dílis thú agus do shín sé thuige na trí tuaghana. Do hinnseadh an sgéal ar fud na tíre agus chuala siúinéar eile é tháinig sé go dtí an abhainn agus do chaith sé isteach sean tuagh a bhí aige. Ní raibh sé i bhfad go dtáinig an taidhbhse thart agus chonnaic sé é ag lorg an tuagha "Céard tá tú a toruigheach" ar seisean leis. "Mo thuagh do thuit san abhainn uaim" ars an siunéar. "Cár thuit sé
    AT1246: The Axes Thrown Away
    Máire Nic Aodhagáin