Scoil: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Chiarraí
Ss. Ó Conchabhair

beag ach níl aon ceann air. Tá dá cloich i naice an tighe sin. Tá na cloca timceall sé troighte ón a chéile. Tá na scríbneóireachta ar na cloca san.
    Déirtear cúig 'Go mBeannuighthe Duit' ag dul timpeall na cloiche. Téigheann na daoine timpeall an tighe seacht nuaire agus deireann siad seacht cinn eile. Téigheann siad timpeall an tobar naoi nuaire.
    Leiseanna do gach aon nídh atá ann, Do bhíodh sagart a léigheamh Aifrinn istigh sa tigh sin sa t-sean aimsir. Tá cloch mór leathan mar Altór ann. Tá saghas staighre ag dul síos cuige. Deirtear go bfuil an Naomh curtha idir an dhá clocich ata na sheasamh.
    Pádraig De Londra, Cnocabhróigín.
    Pádraig de Londra