Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhíodh na Fianna ag cosaint na h-áite seo. Do chuireadar duine thuas í mbarra Sliabh an Fhiolair ag faaire ar eagla go dtiocfadh aon bhád isteach sa bhád. Lá amháin do thuit an fear gaire leis an dteas. Nuair dúisigh se bhí an cuan lán de bhádaibh. Ní raibh fhios aige cad a dhéanfadh sé . Do ghlaoidh sé ar na sídhóga teacht agus cabhair a thabhairt dó. Do dein aguis do bhuadhadar an cath. Tréis an catha d'imthigh cuid de na Fianna go Cúige Uladh agus d'fhan chuid eile timcheall na h-áite agus fuair an cuid eile bás agus b'in deire leis 'na Fianna.
    Colm Ó Loingsigh
    An Choill, Co. Chiarraí