Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Cormac

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bport le n-a Dhubhán. Dubhairt sé le Fionn go raibh sé cortha agus go raibh codladh air. "Téanam leat go dtí tig atá agamsa agus beireochaimíd an bradán" arsa Fionn. Nuair a thángadar go dtí an tig dubhairt an Gruagach le Fionn an teine a chur síos agus an bradán a bheirbhiughadh acht gan leigint d'aon ball dóighte teacht an an mbradán - dá leigeadh go marbhochadh sé é. Dubhairt sé go sínfeadh sé féin a chodladh go dtí go mbeadh an bradán beirbhighthe. Ba ghearr go raibh an Gruagach ag sranntarnaigh. Tar éis tamaill d'eirigh clog dóighte ar an mbradán agus tháinig ana eagla ar Fionn agus ní raibh fhios aige cad ba mhaith dó a dhéanamh. Bhuail sé a órdóg anuas ar an gcloig chun í bhrughadh isteach agus do dhóigh sé a mhéar. Chuir sé an órdóg isteach i n-a bhéal agus fuair sé fios ó'n mbradán go marbhochadh an Gruagach é. Do machtnuigh sé annsan ar cad ba ceart dó a dhéanamh. Fuair sé biorra iarainn agus sháigh sé isteach tré shúil an Ghruagaigh é. Léim an Ghruagach i n-a shuidhe leis an bpian acht bhí sé dall.
    Do rith Fionn chomh tapaidh is b'fhéidir leis é. Ní fheacaidh an Gruagach é acht chaith sé fáinne leis. Chuaidh an fáinne díreach anuas ar mhéir Finn. Nuair d'fhiafruigheadh an Gruagach chá bhfuilir a Fháinne? D'fhreagruigheadh an Fáinne. Táim ar mhéir Fhinn. Bhí an Gruagach ag teacht ana ghairid do Fionn annsan agus ní raibh fhios aige cad a dhéanfadh sé. Rith sé go barra na
    Eibhlín Ní Loingsigh
    An Choill, Co. Chiarraí