Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an tobar ach a mhac. An duine thíos ceap sí gur duine a bhí ann ach ní raibh ann ach sgáth. Dúbhairt an sgát léithe dul abhaile agus é cur le biteam tígheact-bhí an mach ag an baile róimpí agus d'fhiafhruigh an mach di cad dubharthas léithe. Dubhairt sé liom mo grádh-gil chur le bitheamhncaidheacht.
    "Táim sásta ars an mach. "Ac má tá nílím se sásta arr an Máthair. "Is feárr liom ars an máthair "thú cur le céard éicint ná thú cur le bitheannteacht. Seadh ars an mach léi téirigh anocht arís ag tríall air feuchaint cad é an ceárd a gcuirfhidh tú do mhach leis. Chúaidh. Bhí an mach sa chrann agus connaic sí sgáth an duine sa tobar dfhíafhruigh sí de cad é an ceárd go gcuirfeadh sí a mhac. Cuir don bitheanngaigheacha é. Ní raibh aon t-sásamh uirthe. Seadh cad dúbhairt sé leat ars a mhac nuair a tháinig sí abhaile. "Tú cur le bitheanncaigheacht agus ní tháithnígheann sé liom in-aon-cor
    AT1525: The Master Thief
    Seán O Muircheartaig