Scoil: Killorglin (B.) (uimhir rolla 12832)

Cill Orglan, Co. Chiarraí
Ml Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhi fear aosta 'na chomhnuidhe san ait seo, agus bhi se 80 bl. d'aois nuair a cailleadh e se bl. o shoin. Domhnall O Duibhir a b'ainm do, agus bhi a mhathair is a shean-mhathair roimis ana-aosta nuair a cailleadh iad leis, agus ba mhaith liom a innsint cad d'innis se dom i dtaobh an sceil seo thuas :
    "Bhi clochar san ait seo uair bliadhanta o shoin, agus is e an ainm a bhi ar na mnaibh beannaighthe a bhi ann na
    "Caileacha umha na h-udai dubha"
    agus gur uatha sud a thainig ainm na h-aite". Do cheap se go raibh bhearsa ag baint leo, ach gan a thuille dhe bheith aige. Dubhairt se gurbh e suidheamh an chlochair na an ait gur togadh ann timcheall 80 bl. o shoin tigh mor breagh ag General Stack. Thug se "The Hollies" air, ach nil tasc na tuairisc de'n chlochar le feiscint anois. Ta sean-fallai ann ar nos bun seomra mhoir leathain, ach gan aon ait do romhar le (samhain) ni feidir a radh go deimhnighteach cad e an saghas iad.
    Is leir amhthach go raibh tobar naomhtha ar thaobh an chnuic timcheall 50 slat os cionn geata de "The Hollies" go dteigheadh na daoine ann chun turusanna a dheanamh agus go raibh na "votive offerings" le feiscint ann go dti deitheannaighe. Ta suidheamh an tobar ann fos ach ta se
    M. Ó Donnchadha
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)