Scoil: Bunaneer (uimhir rolla 10242)

Bun Inbhir, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Choncubhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mathghamhna as a seilbh. Cuir sé an fear bocht as a seilb mar bhí fhios aige go maith ná raibh aon airgead annsan cuir sé fíos ar an Tigearna Talmhan a bhí na comnuidhe shall i Sasana idtaob an fear seo agus dubhairt sé leis go raibh an tineónthaithe seo ana triobhlóideach agus go gcaithfead sé é cur as a seilbh.
    Annsan bhí an feirm fé lámhaibh an t-agent agus tug sé é do tineontha a cheap sé go bfheadfhead sé go bfheadfeadh sé an oireadh cíosa a tubairt as. Annsan thug an tineónta sin ficeadh púnt no mar sin dó agus bhí sé sásta. Is amhlaid a bhíod an t-agent ag lorg leath scéal igcómhnuidhe igcóir an feirmeóra ná bfeadhfeadh an oiread cíosa a thubhairt dó.
    Nuair a théigead na tineóntaithe ag díol an cíosa bíod eagla an domain ortha roim na tígearnaí-talmhan. Ní leogfad síad hata ná caipín ar a gceann an neomat a cífheadh síad an tíghearna agus dá mbeadh roinnt airgid in n-easnamh do thóghfad sé an tairgead 'na láimh agus steallfhad sé igcoinnibh an fhalla é. Bíod an cíos ag meadúghadh in-aghaidh an lae idtró is go mbíod a gcroidhe briste ó bheith ag obair agus beith ag cúimneamh air.
    Máire Ní Súilleabháin
    Máire Bean Uí Suilleabháin