Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó, dairbh ainm dó "Taidg an Óir." Bhí lios in-aice a thighe - "Lios Caillighe," agus do chuala sé gur chuir duine áirithe muga óíg i bhfolach ann, agus gur chuir sé an t-ór sin i bhfad anúas fé an úrlár. Aon lá amháin, bhaineadh geith obhann as "Tadhg an Óir" agus do chuaidh sé ag tóchad na leasa. Ní raibh sé i bhfad ann nuair do fhuair sé an muga óír. Ach ní h-é sin deiread an sgéil. "Sprúnleóír" abh'eadh "Tadhgh an Óir." Ní raibh aon bannc ann an uair sin, agus do chuir sé an t-ór i bhfolach ar bharr faille áirde, agus bhí srúthán bheag ag rith in-aice na faille sin. Nuair tháinig an tuille do sgiobh sé an t-ór leis. Ansan bhí mí-ádh ar "Tadhgh," agus bhí sé ag lorg an t-ór ins gach áit, ach "mo léire" ní maith ann. Ach aon lá amháin nuair a bhí sé ag siubhal ag siubhal dó féín, ag ól a phíopa ar a shuaimhneas, cad a chonnaic sé idir dá chlich mhóir i lár an t-srutháin ach an muga óir. Nuair fuair sé an muga, bhí an t-ór go léir ann, agus "slán mar a innstear leath," fear saidhbhir abh eadh é ó shoin amhach. Bhí trí míle agus trí chéad "soibheirn Óir" aige.
    Ach ní chuir an t-ór an sprúinleóireacht as. Is amhlaidh a chruaid sé isteach ann, agus nuair a fuair sé bás, d'fág sé an airgead go léir in-a
    Síle Ní Chonchubhair
    Ceathrú na hUamhan, Co. Chiarraí