Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Tá alán boitre i mo pharóiste mar atá bóthar Lios a Phucha, bóthar Ceathrú na h-Abhann, an Bóthar Glas, Bóthar Gerah, an Bhóthar Íochtaracht agus Bóthar an Cuimin. Tá cuid acha déanta timcheall le caoghadh blian agus cuid eile aca céad blian agus mar sin.
    Níl ach cúpla d'es na seana bhóithre sin ann anois. Ní úsaidtear cuid acha ach go h-ana annamh mar tá bóithre nuada déanta, agus mar sin ní baintear usaid as na sean bóithre in aon chor. Tá sean bóthar ana thabaachtach in ceanntar agus sé an t-ainm atá air ná an "Botar Glas."
    An áit in a bhfuil an "Board of Work" anois, bhí sean bhóthar ann fadó agus bhí sé ana garbh. Níor bféidir le h-aon trucaill ghábhail air. Cupla blian ó shoin deinead é dfheabhsú, agus anois tá sé ar an mbóthar is tábhachthaige i gCiarradihe mar is ann a théigheann an lucht taistil nuair a bhíonn siadh ag dul go dtí Carran Tuatail agus Béarna Dúnló.
    Do deineadh bóithre san droch aimsiri leis agus do bhíodh na mná ag obair cómh maith leis na fearaibh i gcóir sgillinge gach lá no mar sin.
        1. infreastruchtúr poiblí
    Eibhlín Ní Chorráin