Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear mar seo lá ag aoidreacht caora ar cnoc fíadain. Bhí loch taobh thíos de sa slemh. Ba géarr gur connaich sé mada ruadh ag bailiughadh fionánn. Bhí iongna gan dabht ar an bhfear. Ambasa dimtig an mada ruadh síos go dtí an loch agus an fionánn in a bhéal aige. D'fan an fear mar a raibh sé, agus deirm sé leat go raibh sé ag féuchaint go gear ar mo bhuachaill.
    Seadh, núair shrois sé an loch, lui[g] sé ar an dtalamh. agus shín sé a earball isteach san uisce. Ba geárr gur chuir sé a dheire isteach. A dhrom indhiaidh san, agus thiar tall ní raibh le feisgint act. a shróin. Bhí an fionánn ta's agat ina bhéal. Seadh nuair a bhí sé go léir cluduighthe ins an uisge. Do caith sé amach an fionánn. Tháinig sé amach agus do croth sé é féin, as go bráth leis annsan. "Sead," ars an fear. cidfid [?] mo buacaill. Cad do bí ar siubhail agat".
    AT0063: The Fox Rids himself of Fleas