Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Ar an leathanach seo

1. Duine bocht do bheadh Diarmuid Ó Murchadha go raibh dúil i mbraon aige agus nuair a théigeadh sé ar margadg no aonach fhaid a bheadh aon níd na póca dhóladh sé é.
    Dimthigh sé an lá seo go dtí an baile mór. Isteach leis go tig tabhairne agus thosnuig sé ag ól agus sheasaimh a phóca dho dhá lá is oidhche agus d'imthig sé abhaile annsan. Bhí páirc aige i gcliathán an bhóthair. Bhí geata ag dul isteach insan bpáirc. Dubairt sé leis féin go raibh sé chomh maith aige a capall a leigint isteach inntu sin go raibh se na throscadh le dhá lá. Do bhain sé dhé an t-srian agus an t'allait. Tharraing sí an srian san eirbeall agus dimthig an capall ag dabhas "Dar fiad" ar seisean "Ní deanfhadh an saoghal diot ac ruanóg chapaill".
    Dh'iompuig an fear amach ar an mbhóthar. Chonnaic sé chuigis triur fear agus cómhra ar a nguallain. "Tar fúithe seo a Dhiarmuid" arsa fear aca "Ní id eiteach ataim" arsa Dhiarmuid "ach fan go mphósfad cúpla práta. D'ith sé corcán lán agus d'fan an t-ocras air feadh na bliana agus nfeadfaí rith a dhóitin do bheiriú dho
    Nell Ní Fhianacta
    Ceann Eich, Co. Chiarraí