Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear na cómhnaidhe ar an gCuireann fadó gur b'ainm dó Sinicín Conmhuidhe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    barr a cinn agus d'eirig sí na seasamh nuair a bhí an capall iompuighthe aige. Dfiafruig sé dhi an fada a racad sí "(?) ara na h-Aoine soir" agus dubhairt sé lei suidhe isteach "D'ar sise "tomáin leat" beagainín ualaig a bhí aici. Toisc peire bróg ceangailte istig i gcéirseach bhí sí cos ar cois leis go dtáinig sí go Gairí-Glas agus diompuig sí isteach go tig Sheáin Uí Chlúbhain ar thaobh an bhóthair agus bhí na h-aoinne na gcodladh le tamall maith roimis sin.
    Láir chapall a bhí aige agus chuir sí sreann aiste agus bhuail sí a ceithre cosa i gcoinnibh a chéile agus níor stad sí riabh na choidhche go dtáinig sí go dorus an stábla ar an gCuirreán agus dubhairt Stiophan ná feadfadh sé í thriomú ó alus gur chuir sí trí fheabhrus di go maidin. Ceap sé go raibh sí caillte.
    D'imthig an buachaill aimsire ní fhanfadh sé aon lá eile sa tig agus thabharfadh Sinicin aon airgead dó da bfanfadh sé ach níor fhan.
    Próinnséas Ní Shíodhcháin
    Fearann na hAbhann, Co. Chiarraí