Scoil: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Íochtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach ann uair agus bhí mac aici. Deallróch[?] an sgéal ná fuair an mac so aon tabhairt suas ná aon árd oileamhaint, nuair abhí sé óg, mar nuair dfás sé suas níor ghlac sé le aon céird ná gairm beatha acht ag gadhuigeacht
    Bhíodh an bhaintreach isteac ibhfeighil an tighe agus bhíodh an mac amuigh ag gaduigheacht. Do mhair an bheirt ar toradh na gaduigheachta. Bíodh an mháthair ag séideadh fé i gcomnuidhe ar ghoid a dhéanamh
    Mar seo oidhche bhí an mac istig. Bhí leisg air thar mar ba gnáth cun dul amach. Cuaidh an mháthair go dtí an doras agus dfeuc
      1. filíocht
    Eamonn Mac Firbisig