Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

mórthímpeall an tsráid ar eagla na bhfaghadh sé aon chapall.
    Conaic sé capall breágh sleamhain ag dul síos an tsráid agus diallait agus adhastar breágh nua air. D'iarr sé ar an bhfear an mór abhí uaidh ar an gcapall dubhairt an fear cúig púnt agus ceannaig Díarmuid é láithreach ar an gcúig púnt.
    Chuaidh sé ag marcuidheacht air agus d'imthig sé abhaile go sásta. Nuair a chuaidh an fear cómh fada le na bhóthirín féin d'iompuig an capall suas, chuaidh sé tamall eile agus thóg sé deoch as tobar agus thógadh a chapall féin deoch as gach uair. "Bail Ó Dhia ort tá'n tú chómh maith le Paddy" Paddy ab ainm dá seana chapall féin. Nuair a chuaidh sé abhaile tháinig na cómharsain ag
    Criostóir Ua Úrdail
    Peig Bean Ní Úrdail