Scoil: Tráigh Phraisce (C.) (uimhir rolla 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ann agus deirtear gur gabha a fúair é aon oidhche amháin. Bí caidreamh aige mar geall ar an tobar aon lá amháin cuaidh sé suas go dtí an tobar bhí an fear dall. Bhí se ag siubhal mór timceall an tobar agus bí sé ag radh paidreacha cá fúair an gaba radarch a suil cur an fear croise ann agus ó shoin i leith teigeann na daoine ann gach bliadhain.
    Ní raibh gluaisteán ná trucaill le fághail san tír seo an úair seo agus is ar mhuin capaill a beirtear na leitireaca ó Beanntraighe go Oifig an Puist in Eadargóil. Do deineadh bóthar publaidhe suas le céad bliadhain ó shoin agus is beag rudh a bhí ag gabháil trídh an seana bóthar agus do bhí na gluaisteán agus na trucaillí ag gabháil tríd an bóthar publaidhe. Acht is mó athrugadh atá tagaithe ar an saoghal le h-aois tá alán bailte ann anois ná raibh ann fadó.
    Áine C. Ní Shúilleabháin