Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Núair a bhíonn staca ógánach le na chéile is gnáth leo dul isteac i bpáirc nó ar fo-bhóthar agus cloch tímcheall fiche púint ar meádhchaint d'fághail as an gclaidhe. Annsan cuireann duine marc ar an dtalamh le na bhróig agus árduigheann duine an chloch len a lámh dheis cómh h-árd le na ceann. Cuireann sé cos leis ag an marc agus caitheann sé an chloch cómh fada agus is féidir leis gan é leanúint.
    Gaeilge
  2. Chun na cluiche sin d'imirt ní foláir rang daoine do bheith ann, 'aingeal' agus 'diabhal' agus duine chun na dathanna do thabhairt amac. Imtheóchadh an 'diabhal' agus an t-'aingeal' ó na daoine eile agus an duine a bheadh ag tabhairt na dathanna thugadh sí dath éigin do gach aoinne. Thagadh an