Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dúbhairt an bean bhí ciall agat agus dúbhairt an fear go raibh an fírinne aige á innsint agus do fuairadar rud le n - itthe dóibh agus do shuideadar síos agus do thógadar amach rud le n-itthe.
    Nuair a bhí sé itthe acu do chuireadar an méid a bhí fágtha aca agus do chuir an fear bocht é isteach ná agus do chuadar ag siubhal airís agus nuair a tháinig an oidhche do chuadar isteach a tigh éigin agus d'iarr an fear ar thóghadar againn- ne.
    Dubairt muinntir go dtogadís. Do chuaidh an bean bocht go dtí an fear bocht a bhí istigh sa tigh agus bhíodar ag cainnt agus ag gáiridhe agus ag déanamh suile dóibh féinig agus ba ghéar gur chuadar isteach sa leabaidh tar-éis a bpaidreacha a rádh.
    Do bhí an leabaidh ana chruaidh agus thosnuig an fear ag cnáimseáil agus sa deire thiar thall do stop sé agus
    Siobhán Ní Chathasaig
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí