Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do rugadh ar mada-ruadh inneal lá agus d'fág sé a h-eirbeall ann. Bhí sé ag imteacht ansan gan aon eirbeall air nuair a chidfhead sé an cuid eile acu agus na scuabanna breághtha trioma acu agus iad ag luasgadh laistear dhóibh agus [?] dheire féin air an fear bocht. Fé deire cuimnig sé ar seift. Chuir sé sgéala amach gur mhaith leis a chomharsain go léir teacht cuighe i lios áirighthe a bhí i lár coille.
    Thánadar. Ní raibh blúire coinne aige leis an gnó a bhí aige dóibh. Chuaid sé in-áirde ar túrtóg a bhí i lár an leasa agus do labhair sé leó. Féach ar seisean a mhadraí ruadh tá nídh ag déanamh buadartha dhom le fada agus measaim nách ceart dhom é coimead níos sia am aigne gan é rádh ó's bhúr gcomhair. Is mo contabhairt a bhíonn ar an madra-ruadh ó Luain go Satharn. Bíonn an fiadh[?] na dhiaidh agus fear na gcearc agus is docair dul uatha go léir
    Máire Ní Chríodáin
    An Chúil Iarthach, Co. Chorcaí