Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na cómhnuídhe i gCúil-Aodha uair amháin tímpeall dá céad blian ó soin agus do bhí sé na chómhnaidhe le na mháthair i dtigin beag ceann tuige ar thaobh an bhóthar in aice carraig mór árd agus do bhíodar ana bhocht agus uaireannta ní bhíod a dhóthain le n-ite acú.
    Saghas éigin amadán do b'eadh an buachaill agus do théigeadh sé amach ag obair gach lá. Do bhí sé go h'ana diomhaoin ach do caitead sé rud éigin a dhéanamh cun biad d'fágail cun é do chotúgad.
    Do nighead a mháthair eadac do [?]feirmeoirí saidbhire cun biad éigin d'faghail ar. Do a bhí croidhe boct briste istig ins an [?]mnaoi boct.
    Do dheanfhad Seán na rudaí ba greannmhara agus ba díth-céillmhaire a airigis riamh agus do bhí a mháthair go h-ana buaideartha ar fad uaidh sin.