Scoil: Cnoc Sceach, Clanna Caoilte (uimhir rolla 11424)

Cnoc Sceach, Co. Chorcaí
Liam Ó Ruairc

1. (gan teideal) (ar lean)

bhí baintreabhach bocht ann fadó agus ní raibh de chlann aici ach mac.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    iad agus ní raibh stad ná staonadh ortha go dtí shroiseadar na Indhiacha thoir. Dubhairt an stróinséir le mac na baintrighe dul i dtír agus aghaidh a thabhairt ar thig a theasbeáin sé dho. Dubhairt sé leis athcuinge d'iarraiadh as bhean an tighe. sin .i. an claidheamh solais a bhí aici. Níor bhfada istig é nuair d'iarr sé a athcuinghe. Ar dtús ní riabh bean an tighe ró shásta leis mar scéal ach sa deire do ghéill sí do agus dubhairt go dtabharfhadh ar comghill go dtabharfhadh sé thar nais di arís dá dtagadh sé an treo. Bhí sé lán t-sásta dar ndóigh agus d'imthigh thar n-ais fé dhéin na luinge. D'innis sé do'n bhfear eile cad a thárla. Sheoladar leo arís agus i indeire an lae bhuaileadar talamh. Cuireadh fear an claidimh amach arí agus dubhradh leis an t-each ruad d'iarraidh an turas so. Dhein sé amhlaidh agus dubhradh leis ar dtúis ná fuigheadh ach
    AT0505: Dead Man as Helper
    Séamus de Naodach