Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tugadh suas an rith fadó agus sé an seift atá aca anois, ná go dtugtar torac do chorp an duine is sine aon uair a thárluighean dhá shocruid sa bhóthar ceadhna.
    Is cuimhin liom lá go rabhamair ag baint coirce sa pháirc mhóir mé fein agus an buachaill a bhí againn - Mícheal O Murcadha ab ainm dó. Dé siúd a bhí ar an speil, mar bé b'óige agus mise (agus mise) ag tógaint. Amach sa lá do bhuail sé soc na speile i gcoinnibh rud éigin a bhí caithte sa choirce. Thairig sé an speal agus cad a bheadh ann ac seana mála agus spala feóla istig ann. Glaodhaidh sé orm agus thaisbeaín sé an rud dom agus ar seisean "Tá duine éigin ar maithe leat". Bfhíor do. Cúpla lá na dhiadh sin buaileadh breóite an beithidheach ab fhearr a bí agam gan cuís gan adhbhar agus cailleadh í. Sin é a bhí agam de bharr an tabhartair a caitheadh sa ghort cúgham.
    Tá an obair sin ar siubhal le'm chuimhne-se agus pé rud a dhéarfhadh aoinne tá brígh eígin leis.
    Amhlaoibh Ó Loinghsigh