Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Uibh Laoghaire bíodh gur de muinntir Loingsig Baile Mhúirne Amlaoibh Domnaill bhí cómhnaidhe air an uair sin in Uib Laoghaire. Tug Padraig ruthog cun an trínse agus am baiste má dhein theip an misneach air. Siar leis arís agus thug sé an tarna h-iarracht. Leim sé agus má léim, síos isteach go dtí an dá shuil sa trínse a cuaidh sé. Cómh luath agus d'fhéád sé a shuíle. do glanadh d'fhéach sé tímcheall agus connaich sé Micil Eamoinn agus clab air ag briseadh a chroidhe ag gáírí fé "Do chroidhe'n diabhal a bhodaig" ar seisean, "Ní raibh lá de'n rath riamh ar aoinne a dheánfhadh rud ar aon bhodach de muinntir Shuibhne.
    Gort an Imill, Co. Chorcaí