Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dá mbeadh treó i dtuaidh in aon chor ar an ngaoith go mbeadh an bliain i bfabhar na gCaitliocach agus dá mbeadh an gaoth ag teacht in indheas in aon chor go mbeadh an bliain i bfabhar na bProdastúnac. An tarna ceist a cuirfeadh sé na “Ní fheadar bfhuil an abha ag eiríge nó ag tuitim” mar cheapadar dá mbeadh an t-uisge ag tuitim go mbeadh bliadhain tirm agus dá mbeadh an t-uisce ag eirighe gur bin cómartha go mbeadh an bliadhain fliuch. “Nodlaig na mban, Nodlag gan mhaith” a glaodhadh na daoine ar an Nodhlaig bheag toisc na raibh sé cómh mór leis an Nodlaig mór.
    Deireadh na sean-daoine go ndeintí fíon den uisge uair éigín uair eígin Oidche Nodlag bheag ach na feádfaí í blaiseadh.
    Do bí sean bean ann
    Gort an Imill, Co. Chorcaí