Scoil: Liscannor (B.) (uimhir rolla 4435)

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Mac Cárthaigh

1. (gan teideal)

Bhí facach in a comnuidhe i gConamara fadó agus bhí troid ar siubhal aige leis na facaigh eile mór timcheall air.

Bhí fatach in a comnuidhe i gConamara fadó agus bhí troid ar siubhal aige leis na facaigh eile mór timcheall air. Bhí siad ag ullamú cun troid lá agus nuair a cualadh an facac é do rith sé uatha acht do riteadar in a dhiad agus bhí clocha móra in a láimh aca cun é do marbhú.
    Bhí sé ag rith agus ag rith agus iad in a dhiaidh nó gur tháinig sé go Cill Seannaig i gCo an Cláir. Thuit sé i páirc ann agus do caiteadar na cloca móra anuas air. Tá carn mór cloca le feiscint fós ann agus tugann siad "Carn Connachta" air.Tá an carn árd agus tá sé i lár na pairce.
    Cúpla blian ó shoin do tosnuig fear a bhí in a cómhnuidhe in aice leis ag cainnt cun teach do deanamh in aice agus go mbead na clocha go léir aige chun é do deanamh. Do tosnuig sé ag deanamh é agus an chéad lá bhí suas go dti na fuinneóige déanta
    Máire Ní Eiléara
    Ballyheean, Co. an Chláir