Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

2. Sgéal Grinn.
    Mór thimcheall leacht Ui Chionchubhair agus Innisdiomáin tá sean -abairt imbéal gach aoinne nuair bhíonn siad ag cur síos ar fear no bean abheadh go h-anmhaith i gcóir rinnce:se sin ..."Is e cat Uí Chlair an cat is fearr chun rinnce"Is mar seo a tháinig an abairt isteach i gcainnt na ndaoine i Clár Thuaidh.
    Fad ó do chómhnuig fear darbh ainm Seán Ó Clair i gCriog Leacht Uí Chonchubhair i gCreag agus tá a mhac dhriotháir 'na chomhnuidhe i ann fós.Bheul aon oíche i lár an Geimhridh bhí an Seán seo ag damhsa i Tulla Garbhan-trí mhíle taobh amuigh de Leacht Uí Chonchubhair .Ar an mbóthar abhaile dó ,thuit ciot mór sneachta agus nuair a shrois sé babhail bhí in -aice geata Donnchada ÓDuibhir chuaidh sé isteach mar thug sé fá ndearna go raibh an sneachta agéirughe tuigh agus nach raibh sé in-ann siubhal.
    D'socail se doras an cabhail agus ní raibh istigh ach carn mór do tuighe .Do luigh sé síos ar an tuighe agus níorbh fhada gur thuit a codladh air.I lár na h-oídhche baillig go leór cat isteach agus do thosnuig siad ag leimrig is ag
    Seán Ó Lionnáin
    An Leacht, Co. an Chláir