Scoil: Durrow

Darú, Co. Uíbh Fhailí
P. Ó Coinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tighearna agus síneadh ar lár é. Tugadh é go dtí tigh geata a thighe féin. (Muinntear de Bhláca atá in a seilbh anois). D'éag annsin é. Tugadh é isteach i seomra cuideachtan a thighe féin. Leagadh é cois fuinneog an tseomra úd agus deineadh é thórramh. "Oidhche na gaoithe moire" a b'eadh an oidhche sin agus le deíne na h-anaithe dífhréamhuigheadh crainn go leor. Ní h-amháin sin ach leagadh isteach pánaí na fuinneoige móire. Thuiteadar siúd ar chorp an mhairbh Gearradh agus loiteadh an corp go mba ghraín leat silleadh air.
    Iar éagtha an tighearna deineadh muinntear an pharoíste do thabhairt go dtí an Caisleán ceistigheadh go mór fada iad - idir fhearaibh agus mnáibh (tugadh isteach áintín an sgéaluidhe feín adeir se) féachaint cá rabhadar lá a bhásuighthe, cé bhí i gcuideachtain leo, conus mar d'fhéadfaidís a n-iodhaine do dhearbhughadh
    Bhí amhras fé bheirt nó triuír. Rugadh ar dhuine acu agus nuair thrialadh é níor leor an fiadhnaise d'fhonn a dhaortha.
    Uime sin scaoileadh saor é
    An duine eile - an fear ba chionntach - Chuaidh sé thar saíle go dtí Americá. Deirtear gur d'admhuigh sé siúd a chionntacht
    Peadar Ó Cuinn
    Oibrí (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)