Scoil: Mercy Convent

Béal Tairbirt, Co. an Chabháin
The Sisters

Ar an leathanach seo

1. Ní deántar crosóga Bhrighde ins an gceanntar seo anois acht i dteach amháin de réir mo thuairm-se. Tá fhios agam-sa conus iad do dhéanamh mar déanaimíd sa sgoil seo iad.
    Ní bhíonn aon fhéásta ar bith againn i gcóir lae 'le Brighde anois. Is iomdha duine nach bhfuil fhios aige go bhfuil a leithéid de féasta ann chor ar bith. Ach ní bhíodh an sgéal mar sin fadó san áit seo. Bá mhór an féasta in Éirinn é fadó. Do bhíodh fleadh mór i ngach tigh an oidhche sin.
    Nuair a bhíodh an líon-tighe go léir bailighthe, an bord leagtha i gcóir an tae agus gach rud faoí réir tóghtaí duine mar Brighid - an mháthair b'fhéidir, nó cailín de mhuintir an tighe. Chuireadh sí cota uirthi agus théighead sí amach san halla. Tógadh sí beart luachra a bhaineadh do'n ócáid an lá sin. Annsin thagadh sí go dtí an doras agus bhuaileadh sí air agus deireadh sí " Teígigidh ar bhur nglúnaí agus abraigidh bhur gcuidh paidreacha agus leigighid Brighidh Naomhtha isteach. " Théigheadh muinntir an tighe ar a nglúnaibh agus deiridís " Tar isteach a Bhrighidh Naomhtha " . Agus thagad sí isteach. Shuidheadh sí ag ceann an bhuird agus chaithidís an béile. Nuair a bhíod bhiadh caitthe achu dhéanaidís uilig crosóg roimh eirghe o'n mbord dóibh.
    Eibhlís Nich Shamhrain
    Baile an Mhuilinn, Co. an Chabháin