Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

34) Bualach úr bó do chur le nioscóidí chun iad a leigheas.
    35) Dá mbeadh craobh-abhar ar dhuine, fáinne óir do chimilt leis naoí maidne in dhiaidh a chéile ar chéadlachan.
    36) Nuair a ghearradh na sean-daoine a gcos nó a lámha 'sé an rud a chuirfidís leis ná an lus mór.
    37) Dá mbeadh gairt ag duine, dá bhfaghadh sé aidhneáin agus é a théigheadh leis an dteine go dí go mbeadh bog agus é a chimilt leó (?) agus leighisfí iad.
    38) Dá ngortóchadh capall a chos 'sé an rud is ceart é a ghlanadh leis ná uisge te agus salainn.
    39) Dá mbeadh créacht ana thinn ag duine agus dá mbeadh sreamh ag teacht amach as do tarraingeóchadh lus-mór go breágh é.
    40) Dá mbeadh créácht ana thinn ag duine agus dá mbeadh sreamh ag teacht amach as do tarraingeóchadh lus-mór go breágh é.
    41) Dá mbeadh gairt ag duine siubhal ar an ndrúcht agus d'imtheóchaidís.
    42) Chun gairt a leigheas an biolar a bhíonn ag fás in aice na h-abhann a bhailiúghadh agus é a chimeád go dtí go mbeadh sé tirm agus ansan iad a cur leis an dteine go mbeadh sé bog agus iad a chur leis na gairt.
    43) Dá mbeadh píosa turnap stopaithe i sgórnaig na bó bata d'fhághail agus é a chur 'na sheasamh istig 'na béal agus duine go mbeadh lámh beag aige, é a chur siar agus an thurnap a thabhairt amach.
    44) Dá mbeadh gadhar ag rith fiadhain, nuair a bheadh sé tuirseach traochta, thuitfeadh sé ar an dtalamh, ansan píosa dá cluas a ghearradh agus leogaint de'n fhuil teacht agus do leighisfí é.
      1. cleachtas an leighis
    Pádruig Ua Cuill