Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'innseadar do gur ith an gé an gráinne. Tháinig fearg air agus dubhairt sé "Is liom-sa an gé sin anois. B'éigin do mhuinntir an tíghe í a thabhairt do.
    An trímhadh lá do chuaidh sé amach agus dubhairt sé leis féin go raibh sé saidhbhir. Do rug sé ar coinín 'na bheathaidh agus chuaidh sé isteach i dtig agus dubhairt sé leo gan leogaint d'aoinne an coinín a mharbhúghadh agus do imthigh sé leis. Ní raibh sé imthighthe ach timpeall ceathramhadh uair a cluig nuair a tháinig bó isteach agus shaitil sé ar an gcoinín agus mhairbh sé é. Nuair a tháinig sé thar-n-ais tháinig cailín gleoite amach agus d'innis sí dho gur mhairbh an bó an coinín.
    Dubhairt sí léi "is liom-sa an bhó anois" agus b'éigin di í a thabhairt do. Nuair a shrois sé an baile d'ith sé an coinín. Ansan do chuimhnig sé ar an gcailín gleoidhte agus dubhairt sé leis féin go mba mhaith leis í a fhághail mar bhean-chéile agus do chuaidh sé thar-n-ais chun an tighe agus d'fhiafhruig sé dhi an bpósfadh sí é agus is amhlaidh abhí sí sin in grádh leis feadh na h-aimsire.
    Do phósadar agus chuadar thar-n-ais chun an bhotháin agus fuaradar uibhe ó'n ngé agus ó'n gc... agus do dhíoladar iad agus thógadar ál sicíní. Ansan do thug an bó bainne dhóibh agus tar-éis tamaill do bhí gamhain aici agus an tar-éís tamaill do dhíol sé an bhó agus cheannuig sé acra talmhan agus chuireadar prátaí agus turnaipí agus rudaí mar sin agus tar-éis tamaill cheannuighdear capall agus mhaireadar go suaimhneasach as san amach.
    AT1655: The Profitable Exchange