Scoil: Ceathramhadh-an-Uisge / Carrowniskey (uimhir rolla 8719)

Ceathrú an Uisce, Co. Mhaigh Eo
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0137E, Leathanach 06_009

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0137E, Leathanach 06_009

Ar an leathanach seo

1. Tá mo shráid bhaile suidhte i naice na sléibhte, agus té go leor cloch le fágháil ins na sléibhte seo. Fadó bhí fear 'na chomhnaidhe i mo shráid bhaile darbh ainm do Seán Mórán agus lá amháin bhí sé ag dul thar cloch éigin do bhí ann. Connaic sé póta óir ar chrochadh ar thaobh na cloiche. Rith sé chun é a fhághail ar an bpoinnte, acht ar an nóiméad sin chuala sé guth ag rádh "Tá an pota annsin i gcóir duine éigin ahus ní gheobhfaidh aon duine eile é." Cíodh an fear sin rudaí nach gcíodh aon duine eile. Ní raibh aon faitchíos air roimh aon sidheog mar bhíodh sé ag cainnt leo ins na sléibhte. Níor thug an fear sin an pota óir. Fuair sé bhás tauirim is dhá bhlaidhain ó shoin. Bhí
    Mícheál Mac Ceoinín
    Seán Mac Ceoinín