School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. Tráthnóna amháin shuidh cúigear fear a raibh ocras mór ortha síos ag bord chun suipéir leithean d'ithe. Bhí an leite an-the ach ní raibh fhios ag na fearaibh go raibh sé chomh te is a bhí. D'ith an chead fear spúnóg di ach, mo léan! bhí sé scálta aice acht níor leig sé air ach dubhairt "Brochán aréir é." D'ith an dara duine pioch agus thárla an riud céadna mar an chéad fear. Bhí sé comh críonna leis an bhfear eile agus níor dhubhairt seise ach "Mairg nár teidheadh é." Nior dhubhairt an tríomhadh fear acht "Mar seo d'ól sibh féín é," agus dubhairt an ceathrar fear "Níor thug an fiach dubh dá éin é" agus an cuigear fear, "Má thug ní leis féin é."

Máire Bean Uí Giollaruaidh
    Ceapach