School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal

1. 1. An Bulba
    Deirtear go ndéarn Colm Cille targaireacht go
    mbaidhfidhe fear 'san bulba. Deir daoine eile gur trí capaill bhána a bhí lé báthadh ann.
    2. Páirc an Dochtúra
    Rinne Colm Cille targaireacht fán pháirc seo nach gcaillfeadh muinntir Ghleann Doimhin comhraic nó troid ann go brathach.
    3. Bachta Monadh
    In am bhí an namhaid air thóir Cuilm Cille bhí sé ag dul frid portach. Ní thiocfadh leis dul tras na bachta monadh a bhí in na bhealach. Ní rabh céim le fagháil in áit ar bith aige lé na chos a chuir air. Chuir sé a mhallacht annsin air duine ar bith nach bhfagadh céim agus iad ag baint bachta monadh.
    4. Bealach Mór Gaoth Bearta
    Dubhairt Colm Cille nach mbeadh an bealach mór eidir Gaoth Bearra agus Gleann Doimhin gan bacach a bheith air.
    5. An Dá Broga a Chuir Ort Le Chéile
    Bhí an námhaid ar thóir Colm Cille. Tháinig siad isteach i dteach Colm Cille. Bhí sé ina shuidhe agus é ag cuir a chuid broga. Bhí brog amháin air agus bhí an chos eile costarnocht. Bheigin do Colm-
        1. saints
    Áine Ní hEarlaigh