Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Tá cunneóg againn sa mbaile. Tá sé ocht n-órlaigh déag ar léitheadh agus cuig órlaigh déag ar faid ó taobh go taobh. Ní'l sé an-fada sa teach.
    Seo iad ainmhneacha gléuseanna na cuinneóige: An loinithe[?] agus clár, clúdhach, claibhín. Déantar maistre fá dhó sa tseachtmhain ar fead an t-Samhraidh agus uair amháin ar fead an Gheimhridh.
    Dá dtagfad strainséar isteach le linn maistre fadó chaithead sé dreas a bhualadh uirrí. Sin pisreóg a bhí aca fadó ar faithchíos go ngoidhfead na sideóga an t-im. Chuala mé freisin dá dtagadh fear isteach i gcoinne splanc le h-aghaidh a phíopa ní tiubhradh an bhean do é ar faithchíos go ngoidhfheadh sé an t-im leis.
    Mó mháthair a dhéanann an maistre an lámha a oibhrigheann sí é. Oibhrightear é timcheall in a bhfáinne.
    Togtar amach an t-im leis an seálán agus cuirtear salann tríd. Nuair a bhíos go leor im ag na daoine díolann siad é.
    Tá cuinneóg againn sa