School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (no title) (continued)

Lá Féile Mhártan ¶ Tagann lá féile Mártan ar an t-aonad lá déag de mí na Samhna.

(continued from previous page)
    Is i n-onóir do Naomh Stiopán a thagann sé. Téigeann na buacaillí beaga tart leis an dreóilín an lá sin go dtí gach teach ag iarraid airgead. Is i n- onóir don Naomh a théigeann siad thart mar sin. Sé an fáth a dtéigeann siad thart mar sin deir na daoine gur bé an dreóilín is cionnsíocar leis an Naomh a mharbúgadh. Nuair a bhí sé ag rith ón na námaid do bhí crann i n-aicí leis agus cuaidh sé suas san gcrann agus bhí an dréoilín ann. Nuair a bhí an námhaid ag dul thart dimthig an dreóilín as an gcrann agus do chorruig sé an crann agus do chonnaich a námhaid é. Táinig smaoineadh chucha annsin gur bé Naomh Stiopán a bhí ag corruig na ngéaga. Chuaidh siad go dtí an crann agus fuair siad an Naom annsin agus do mharbhuig siad é. Tá sé ráidte ó shoin gur bé an dreóilín is cionn siochar leis. Nuair a bhíonns lá fhéile Stiopán ag teacht beireann na daoine óga ar an dréoilín agus fágann siad crann beag agus cuireann siad isteac ann é agus téigeann siad thart leis ó theac go teac ag iarraid airgead