Scoil: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Níl aon duine beó fós a chuimnigheas ar an ndroch-shaoghal acht chuala siad sgéalta faoi. Tháinig an dubh ar na prátaibh i mbliadhain 1845. Fuair a lán daoine bás leis an ocras agus leis an bhfuacht.
    Ní raibh rud ar bith le n-ithe ag na daoine i rith an droich-shaoghail. Dá dtéigheadh fear amach ag baint faití ar maidin ní bheadh lán de bhuicéad aige ins an thráthnóna mar bhí na fataí chomh dona sin. Ní raibh rud ar bith le n-ithe ag na daoine ach min-choirce agus neanntóga. Dá mbeadh min-choirce ag duine ar bith thiubhradh siad rud ar bith a bhí ins an dteach ag na daoine chun an min-choirce a fhághail.
    Do thiubhradh siad bráithlín-éadhaigh agus túbháile d'os na daoine. Bhí siad ag marbhú m(i)nán agus á n-ithe. Níor chuir na daoine bárraí ar bith an bhliadhain sin, mar bhí sé ró-dheireanna(igh). Bhí na daoine ag ithe uisge-féir agus cupóg ach má bhí féin, fuair a lán aca bás. Chuala mé na daoine ag cainnt faoi fear a bhí ag obair do fhear eile i rith an
    Máire Ní Sheóighigh
    Cultiafadda, Co. Galway