Scoil: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. Pósaidhthe
    Roimh pósadh do dhuine déantar an cleamhnas. Tagann an fear go teach na mná oidhche éigint agus íarann sé ar an mbean an bpósfadh sí é má dhéireann sí go bpósfadh socruightear ar lá éigín chun dul go Gaillimh agus an lá sin faigheann an fear an spré cúpla céad púnt bféidir.
    Uaireannta cuirtear sa margad é bulláin nó trosgáin a thabhairt do'n bhfhear freisin.
    Nuair a bhíonn an lanamhán mí pósta tagann chuile duine dá cháirdibh ar cúairt chuca agus tugann gac ceann díbh féirín chuca.
    Fadó bhíodh an-spóirt aca ag na bainisí bhíodh rása mór tar-éis an pósadh mar capaill agus cáranna a bhíodh acú in ionad gluaisteán. Tá a lán pisreógaí ag baint leis an bpósadh. Deirtear gur ceart sean bhróg a bheith ceangailte taobh thiar de'n gluaisteán le h-aghaidh an ádha agus nach cheart dul thar an t-aon reilic dhá úair.
      1. poetry
    Mairéad Ní Sheachnasaigh