Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Fadó fadó riamh so bhí Táiliúir a' maireachtaint ar an dTír i bParóiste Bhraonndan thiar theas.
    Lá amháin tháinig bean isteach a triall air le paiste do chur ar bhríste a fir, agus tharrig sí púnt ime dho as a dhéanta. Do bhí an Táiliúir sásta, 's chur sé an paiste ar an mbríste.
    Lá ar na mháireach bhí sé a dul go Corcaig agus ar a shlighe dho, do casadh ceardhta air, is chuaidh sé isteach ag féuchaint ar an ngabha ag obair. Do thaithin éirimíshe an ghabhann chómh mór san leis, agus an t-slíghe 'na gcuireadh sé chun oibre, gur iarr sé air Chaidheamh a dhéanamh do, go mbeadh na focail seo scríbhte ar a chliathán - 'Marbhú céad d'aon bhéim'. Do dhein an gabha an Claidheamh do, is d'imig sé air go Corcaig. Nuair tháinig sé go teórain na catharach do bhuail
    AT1049: The Heavy Axe
    AT1060: Squeezing the (Supposed) Stone