Scoil: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry

1. Sgéulta Grinn.
    Ainm an Aithriseóra: Pádruig Ó Mhuirceartaig,
    A Seoladh: Drom, Gleann Beithe.
    A Aois: 80 bl.
    Bhí feirmeóir mor tiar in Uibh Ráthach. Bhí triuir mach aige. Bhíodh an beirt ag obair an-ghnóthach agus nior dheineadh an mach óg ach ag imirt cártaí agus ag ól agus ag teacht abhaile san oidhche aon am ba mhaith leis.
    Bhí fear criona san áit seo agus bíodh sé in aoinfeact leis na daoine maithe. Bfhearr leó é bheith marbh ná beó.
    Dubhairt an fear criona tá rud a cuireadh deire leis. Tá sprid insan áit seo agus tá caisleán ann leis agus tá eidhneán ag fás san gcaisleán agus téir abhaile agus innis an sgéul don mhach criona agus b'féidir leis an eidhneán do gearra cun an cois do leigheas agus dearfhad sin dá raghadh leis ach ceann na driotháireaca agus dubhairt sé leis ná beadh bheirt in aoinfheact leis ach aoinne amháin.
    Dearfadh sé an cainnt céadhna agus
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is